Den lilla svarta

The Little Black Dress. Döpt och skapad av Coco Chanel och en stapel i modevärlden. Den definieras som en knäkort, svart klänning som utstrålar enkel elegans. Den är perfekt vid festliga tillfällen och ett basplagg som lätt kan förvandlas genom accessoarer. 

Historia

Little black dressCoco Chanel lanserade konceptet om den lilla svarta 1926 men den tog inte fart förrän på riktigt förrän 50- och 60-talet. Klänning var ett måste i varje kvinnas garderob på grund av sin ombytlighet. Coco Chanel kombinerade gärna sin svarta med stora halsband och solglasögon.

I sin originalform var klänningen formad som ett T. Den skulle ha långa ärmar och midjan var vid höfterna. Den var ett litet rebellplagg eftersom dåtidens mode var tunga klänningar som var svåra att röra sig i. Chanel skapade därmed ett plagg som stod för en frigjord kvinna. Modeskaparen själv säger att den svarta färgen tog från det avantgardistiska och ville att svart skulle stå för mer än bara sorg. Efter första världskriget hade många kvinnor förlorat sina makar. Och enligt dåtidens tradition skulle den första, djupa sorgen vara i ett år och en dag. Under denna tid fick kvinnan endast bära svarta, enkla kläder utan utsmyckningar. Det blev därmed vanligt att se svartklädda kvinnor på gatan, dygnet runt. Något som tidigare varit väldigt ovanligt och rent av opassande. Coco Chanels klänning visades i Vogue i slutet på efterkrigstiden och gav nytt liv till färgen för dem som kände att de ville bryta sig ur de strama klädramarna för kvinnor.

Hubert de Givenchy gav sedan den lilla svarta sin pånyttfödelse när han gav Audrey Hepburn en att bära i Frukost på Tiffanys, 1961.

Nu

I dagens modevärld är den lilla svarta en klassiker och finns i oändligt många variationer. Det är fortfarande vanligt att se kändisar visa upp sig på galor och tillställningar i helsvarta klänningar som glänser i skuggan av exklusiva accessoarer. För den vanlige, anonyma, kvinnan är en svart klänning ännu ett måste i en modemedveten garderob.