Mode och miljö

Modevärlden är den näst största miljöboven i världen efter olja och gas. Det är en slitochslängkultur där kläder byts ut flera gånger om året, sällan återvinns, folk syr kläder med slavlöner och det används hemska kemikalier för att skapa en del plagg. Ändå kommer vi aldrig komma till punkten då vi inte behöver köpa kläder. 

En av de bästa sakerna du kan göra för miljöns skull är att välja märke med omsorg. Se vad de gör för att inte belasta miljön lika hår, hur gör de med sin klädframställning och om de har intyg på att det inte sker barnarbete eller låga löner för de som syr kläderna.

Vi har sett på nyheterna hur stora företag som H&M har använt barnarbetare och hur Zara betalar sina sömmerskor så lite att de inte kan äta för dagen, ännu mindre ta hand om sina familjer.

Mindre, lokala företag har inte samma krafter att skapa lukrativa band med Asien och det är mindre risk att deras kläder är skapad under dåliga förutsättningar. Hållbart mode är den nya vågen och det är upp till oss alla att säga nej till kläder som skapats under hemska omständigheter. Sjunker efterfrågan blir företagen tvungna att rätta sig i ledet, de kommer inte att välja den stigen själv.