Ta hand om smyckena

Många av oss har en mängd olika smycken vi gillar plocka fram lite nu och då för att variera och matcha med olika outfits. Och medan många smycken inte direkt utsätts för samma slitage som ett par skor är det fortfarande smart att rengöra dem regelbundet.

Allmänna råd

I regel bör man undvika att förvara många smycket tillsammans i en låda eller liknande då de lätt kan slita mot varandra eller trassla ihop sig. Bäst av allt är egentligen att förvara dem i den medföljande asken i den utsträckning man kan.

Att torka av smyckena efter användning är också bra för att rengöra dem från saker som hudfett och smink, men även avgaser och liknande som kan skapa beläggningar.

Har man smycken med ädelstenar kan det också vara smart att lämna in dem en gång om året för att någon kunnig kan ta sig en titt på både stenen och fattningen.

Material

Som så mycket annat när det kommer till skötsel är det bästa sättet att gå till väga väldigt beroende av vilket materialet är. Detta betyder också att det är viktigt att inte bara titta på hur ett smycke ser ut utan också vad det är gjort av så att man rengör och behandlar det på rätt sätt och inte skadar det av misstag.

Silver är ett klassiskt exempel där man lätt kan hitta speciella medel som passar just dem. Silver kan ofta mörkna något, vilket är oxidation, och beror bland annat på naturliga ämnen vi människor utsöndrar.

Har man ett smycke i vitguld är det svårare att fixa själv. Dessa är nämligen behandlade med en ädelmetall kallad rodium som nöts bort allt eftersom. Vill man återfå samma lyster behöver man lämna in dem för omrodiering.