Teknik och mode

rgb led strip

Teknik och mode är något som alltid legat nära varandra. Oftast har det dock handlat om att nya tyger eller tillverkningsprocesser har skapats. Nu växer dock teknik, elektronik och mode allt mer samman. Plaggen har elektronik i sig och tekniken har blivit modeaccessoarer.

Teknik som mode

Teknik som en del av outfiten är något vi redan har skrivit om i form av specifikt mobilen och dess skal. Det har helt enkelt blivit ett mycket bra sätt att sätta guldkant på sin utstyrsel tack vare moderiktiga märken som till exempel Ideal Of Sweden.

Något som många gånger dock är betydligt mer synligt än mobilskalet är hörlurar. Tack vare hörlursmärken som Beats by Dr. Dre och skullcandy har valet av hörlurar blivit ett möjligt fashionstatement och tvingat även mer traditionella tillverkare att lägga mer resurser på moderiktig design.  Beats nådde sin stjärnstatus genom bra design och exponering genom att de sågs användas av världskändisar inom både sport, film och musik.

Mode med teknik

Det är dock inte bara modevärlden som påverkar tekniken, även det omvända är något som händer allt mer. Speciellt inom EDM scenen har kläder som lyser och blinkar i olika färger blivit mycket populärt. Skor med lysande sulor som blinkar i takt med att du går eller ännu bättre dansar är kanske det bästa exemplet. Även om det är vanligast bland yngre så är effekten minst lika imponerande för äldre.

Utöver belysning så kan även annan elektronik bäddas in i kläderna. Detta har till exempel används inom sporten där man bäddat in sensorer för att kunna fånga upp data över hur atleten rör på sig. Ett par studenter på det Amerikanska universitetet Northeastern gjorde detta med en tröja för att hjälpa baseballspelare förbättra sina kast. Även om detta inte är gjort för en bra stil så kan det vara en bra indikator var kläder och mode är på väg.